Hon blir GRO:s krögare – med gemenskap som affärsidé

17.12.2025 kl. 09:15

Hon driver redan två krogar i Helsingfors och hade inga planer på att öppna en till. Men när GRO dök upp kändes det som en match made in heaven. För Sini Marttinen blir restaurangen inte ett mål i sig, utan ett verktyg för att skapa rum för lärande, möjligheter och gemenskap.

När GRO öppnar 2027 blir Knopp husets restaurang, bar och vardagsrum. Bakom verksamheten står Sini Marttinen, företagare med en bakgrund som sträcker sig från IT och investeringar till internationellt arbete och civilsamhället. Att driva sin egen restaurang var aldrig Sinis stora dröm, krogen var snarare ett medel för att förverkliga något större.

– Jag har aldrig drömt om att ha en egen restaurang. Däremot har jag alltid velat vara företagare, bidra till samhällsutvecklingen och skapa rum och möjligheter för lärande i olika miljöer, säger Sini.

Sini har finländska föräldrar men är född i Pakistan och har levt större delen av sitt liv i olika länder och kulturer innan hon återvände till Finland för tio år sedan. Den internationella uppväxten, i kombination med föräldrarnas missionsarbete, har format Sini som person.

– Mitt samhällsengagemang har jag fått via modersmjölken, jag har alltid velat hjälpa de som har det sämst ställt i samhället. Min internationella bakgrund syns som en öppenhet för olika kulturer, människor och olikheter, säger hon.

Restaurangen som ett medel för något större

Vägen in i restaurangbranschen tog form i vuxen ålder då Sini avlade sina magisterstudier vid universitetet i Edinburgh. Där fördjupade hon sig i hur gemenskaper, lärande och utveckling uppstår i praktiken. 

År 2018 grundade hon sin första restaurang för att omsätta sina insikter i vardagen. Målet var att bygga en hållbar affärsverksamhet som samtidigt fungerar som en inkluderande arbets- och lärmiljö, särskilt för människor som varit långtidsarbetslösa.

– Restaurangarbete skapar fantastiska möjligheter att utvecklas och lära sig arbetslivsfärdigheter, oavsett bakgrund eller erfarenhet.

GRO – en match made in heaven

Sini fick höra om GRO via en kund som kände till hennes värderingar. Trots att hon inte hade några planer på att öppna ytterligare en restaurang blev beslutet snabbt självklart.

– Det var verkligen en match made in heaven. I GRO möts allt det jag arbetar för: lärande, gemenskap och civilsamhället. 

Sini driver sedan tidigare två krogar i Berghäll, restaurang Bruket och baren Tÿpo, som båda verkar i bottenvåningen av en större fastighet. Både Bruket och Tÿpo är utformade för att fungera som öppna vardagsrum för husets aktörer och besökare. 

Det här konceptet tar hon nu vidare till restaurang Knopp som öppnar i GRO.

Den 4-åriga hunden Remy hade en tuff start på livet. Hon blev övergiven som valp men nu är hon Sinis ögonsten. 

En knopp som får växa

Namnet Knopp är ingen slump. För Sini är det en bild av människors inneboende potential.

– Vi är alla knoppar. Med rätt ljus, näring och utrymme kan vi växa på många olika sätt.

Som en del av GRO vill Knopp vara en plats där det är lätt att komma in, lätt att stanna och lätt att mötas. Restaurangen ska kännas välkomnande och lättillgänglig

– När du kommer till Knopp ska du kunna fokusera på vad du vill få ut av stunden: vill du samtala med någon, ha ett möte eller fokusera på annat. Det ska inte finnas några praktiska hinder, förklarar Sini.

Mat med ansvar och hantverk

I köket ligger fokus på ansvar, hantverk och kvalitet. Knopp kommer att arbeta med inhemska råvaror, undvika bufféer och istället erbjuda välgjorda rätter – ett sätt att minska matsvinn och samtidigt värna om yrkesskickligheten i branschen.

– Hantverket håller på att försvinna i många kök, eftersom man jobbar med färdigt bearbetade råvaror som kommer i påsar från storkök. Vi vill istället bevara och utveckla hantverket, och samtidigt visa att ansvar och njutning inte står i motsats till varandra, säger Sini.

Mer än en restaurang

Sini ser Knopp som mer än en restaurang, Knopp är en partner och del av GRO-gemenskapen. Knopp ska stödja hyresgästernas vardag, evenemang och verksamhet, och anpassa sig efter olika behov och budgetar. 

Grunden för allt är gästfrihet och vänlighet.

– Människor bär redan på tillräckligt mycket. Om vi kan erbjuda en stund av god mat, värme och kanske ett meningsfullt samtal, då har vi gjort något viktigt, sammanfattar Sini.

FAKTARUTA

Vem: Sini Marttinen

Bor: Helsingfors med sin sambo och hunden Remy (som fått sitt namn efter konjaken med samma namn)

Verksamhet i GRO: Café- och restaurangkonceptet Knopp

Det senaste jag lärt mig: En av de viktigaste sakerna jag lärt mig på sistone är att lugna mitt nervsystem. När jag efter mycket träning blivit bättre har jag märkt hur det påverkar precis allt, till och med min hund blev lugnare.